Vrieskasten

Een horeca vrieskast is ondenkbaar in een professionele keuken. De professionele vrieskasten koelen sneller terug naar de ingestelde temperatuur dan een huishoud koelkasten. Er zijn 2 verschillende vormen van koeling: Statisch en Dynamisch. Bij een statische koeling wordt de ruimte gekoeld door het aanwezige koelelement. De luchtcirculatie is beperkt en wordt op natuurlijke wijze bekomen, nl. koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Bij dit type van koeling wordt de lucht meer ontvochtigd dan bij een dynamische koeling. Bijv. Huishoud vrieskast, patisserie kasten.


Bij een dynamische koeling wordt de koude lucht in de ruimte geblazen door een ventilator die op het koelelement is gericht. De bedoeling hiervan is om de koeling te forceren of te versnellen.Dit type van koeling wordt vaak gebruikt in kasten, waarvan men de producten (meestal verpakt) snel dient af te koelen en waarbij luchtvochtigheid geen rol speelt. Ook kasten die veelvuldig open en dichtgaan zijn meestal voorzien van een dynamische koeling (bijv. glasdeurkoelkasten).